Dag 93 – naar Ponte d’Arbia - 28 km



Heb ik al verteld dat we de eerste nacht in Sienna midden in de nacht wakker werden van luid tromgeroffel en gejoel? De volgende morgen vertelde Walter ons dat er effectief een optocht was geweest om 2 uur ’s nachts waarbij een kind in een bootje werd rondgedragen, begeleid door uitgedoste trommelaars met veel lawaai.

Deze ochtend toen we de laatste keer de 111 treden van onze torenkamer-voor-twee-nachten hadden afgelopen en de deur achter ons toetrokken, hoorden we weer dat tromgeroffel. Het geluid kwam duidelijk vanuit de richting van El Campo. We stapten er naar toe en het geroffel werd alsmaar heftiger. Eerst was het niet goed thuis te brengen waar het lawaai precies vandaan kwam, want het tromgeroffel weerkaatste en echode langs alle kanten op het Campo-plein. Maar het bleek uiteindelijk uit het straatje rechts van de palazzo publico te komen en algauw verschenen ze: een heuse optocht van jongens en mannen, gekleed in Middeleeuws pakjes, ofwel roffelend op hun trommels, ofwel vlaggezwaaiend. De kleur geel overheerste het spektakel van deze vroege zondagse optocht. Het was duidelijk de kleur van ‘contrada del aquila’ of de wijk van de adelaar. De optocht liep langzaam naar de ingang van het palazzo, waar de hele lengte van het plein werd ingenomen. Het ritmisch tromgeroffel veranderde in een wild gedreun en toen werden de vlaggen meters hoog de lucht in gegooid.








Het was een mooi vertoon en ook wel een overduidelijk statement. Ik kan me voorstellen hoe het er aan toe gaat tijdens de palladio in juni en augustus als de 17 wijken of contradas met elkaar concurreren voor de overwinning van de paardenkoers op dit Campo-plein. Er is trouwens maar plaats voor 10 deelnemers. Sowieso nemen de 7 contradas deel die het jaar tevoren niet konden meedoen. De resterende 3 plaatsen worden verloot. Elke contrada stelt een capitano aan. Die kiest de jockey. Dat is meestal een externe professional die ingehuurd wordt door de capitano en tewerkgesteld wordt met geld, ingezameld  in de wijk. Alles is toegestaan tijdens de palladio: duwen, trekken, vals spelen en zelfs omkoperij. De jockeys krijgen hun paarden toegewezen door loting. Ook de startpositie wordt geloot; Voor de start beginnen de onderhandelingen tussen de jockeys in overleg moet hun capitano’s. Ook de niet-deelnemende wijken doen vrolijk mee aan de omkoperij, want er zijn wijken die elkaar van oudsher het licht in de ogen niet gunnen.

Heel vreemd, deze rituelen die heel middeleeuws aandoen, maar toch ook nog altijd parallellen hebben vandaag in het voetbal en het wielrennen.

De optocht zal waarschijnlijk geen feestelijke uitgeleide zijn geweest voor die twee pellegrine uit België. Maar we hebben er wel van genoten. 

We lieten de trommelaars en vendeldragers achter ons en werden meteen omringd door een andere cohorte, namelijk jonge wielrenners die zich aan het opwarmen waren voor een zondagskoers aan de poort van Siena. Vele kilometers verderop – nadat de koers gestart was - passeerden ze ons:het jonge peloton, voorafgegaan door motards en signalisatiewagens.

Het was dus een feestelijke uittocht voor ons vandaag. Een mooi begin van een prachtige etappe. De etappe van Gambassi Terme naar San Gimignano was zo Toscaans mooi, maar deze kan er zeker aan tippen. Eindeloze vergezichten, pittige heuvels, strade bianche en lanen met cipressen.







We genoten van deze etappe. En we profiteerden van de zondag om wat broers en zussen en kinderen op te bellen. We zijn helemaal bij met nieuwtjes, geluk en zorgen in de families.

Op kilometer 19 namen we tijdelijk afscheid. Ingrid stapt voort. Ik neem zoals gepland de bus 10 km voor Ponte d’Arbia. Maar wat blijkt: er rijdt geen bus op zondag. Dat vertelt me een meisje uit Kososvo dat hier in Italië woont. Een man die paseert bevestigt het: geen bus op zondag. Ondanks de info op internet die ik wel 3 keer gecheckt heb. 




Gelukkig heb ik een hele goeie beschermengel. Vandaag kroop die in de gedaante van een koppel ingeweken Kroaten die al 20 jaar in Italië wonen. Ik sprak ze aan toen ik hen vroeg of er echt geen bus was, en of ze voor mij een taxi wilden bellen. De man mompelde dat taxi’s iets waren voor een stad als Siena, maar niet voor hier en dat hij me wel zou brengen. Vriendeljjkheid ontmoet je op zovele manieren en ik ben heel blij met de lift. Ikspreek geen Italiaans, hij geen Engels maar toch heb ik een hele babbel met hem in de wagen en heeft hij mijn dank goed begrepen.


Dit is ons huis voor vannacht in Ponte d’Arbia

Nu ik vroeger aankom dan Ingrid kan ik alvast douchen, wassen en bloggen. Straks drinken we samen weer een aperitiefje bij aankomst. En zijn we weer blij om samen te zijn. 

PS. Vanmiddag rond een uur of 2 hebben we de kaap van 2000 km gepasseerd. Het klinkt zelfs voor ons nog steeds onwezenlijk om te voet te stappen naar Siena en verder.




PPS. Hoe eet een muis een olifant op? Door hem in kleine stukjes te snijden en stukje per stukje op te eten. Een olifant eten is niet mijn ambitie. Rome bereiken wel. Dat doen we stapje per stapje. Etappe per etappe. En kijk, nu zijn we ineens al Siena voorbij! Zot, he?

PPPS. Bedankt voor iedereen die ons aanmoedigt in ons zot plan. Je weet niet hoeveel deugd dat doet. 

PPPPS. Vandaag een speciale merci aan Inge Van Driesschen. 

Reacties

GdC zei…
Oh Ponte d’Arbia, daar waren wij begin juli! Ik herken de prachtige landschappen 🥰 Toen waren jullie nog ver weg en heel onzeker of je t zou halen... zie waar je nu staat: 2000 km!!!! En een rugzak gevuld met verhalen en belevenissen! Wij zijn niet in Rome geraakt dit jaar, maar jullie zijn er ZO dichtbij! Dikke knuffel, Griet dC
Tanja zei…
Wat ben ik blij met jullie beslissing om het kalmer aan te pakken!
Er is TOTAAL niks verkeerd aan om de etappes op een andere manier af te werken dan volledig te voet!
Weten jullie wel wat een ongelofelijke prestatie jullie al hebben neer gezet! 1000x chapeau! Voor mij is jullie voettocht naar Rome nu al meer dan geslaagd!
Wat geniet ik telkens weer van jullie verhalen en ben ervan overtuigd dat jullie de eindmeet zullen halen hoe dan ook!
Dikke bees
Mag. zei…
De feesten in Sienna...de cipressen in het Italiaanse landschap...heel herkenbaar voor vele Italië reizigers! Laat het nu maar de zalf zijn op de wonden van het stappen! 2000km...met wat rekenen gaat dat over meer dan 333dagen van 10000st...en dus over 3 330 000st...zou ik dat in mijn hele leven presteren?? Het moet maar in je hoofd zitten om daaraan te beginnen...maar pelgrimmeren, hebben we nu begrepen, is veel meer dan dat...Bedankt voor al die mooie, innemende en ook prettige verslagen! We gaan ze missen. Courage vandaag en morgen en overmorgen en...tot 22 september! Goeie beslissing Geert...nu nog succes met de bus...en met de achillespees van Ingrid! SMAK!
Mieke zei…
Rome komt in zicht ! Jodeladieeeh! Courage!
Unknown zei…
Dat was me nog eens een feestelijke dag! Uitgeleide in vol ornaat, de kaap van de 2000 km nemen ... en aankomen, Ingrid, op apero-tijd als de was al is gedaan ;-)

Geertje,
Je hebt gelijk dat je die knie wat ontziet. Jij moet nog kunnen dansen van blijdschap als je straks op Sint-Pietersplein staat, he.

En die 111 trappen, naar bed toe, die nam je ook niet 'ongestraft', zeker niet met de rugzak er nog eens bij.

Dus, wees spaarzaam op dat knietje! Dat moet jou - en je kleinkinderen - nog 50 jaar verder dragen :-)
xxx,
(J&M)
Anoniem zei…
2000 kilometer!!!! Wauw!!! Niet veel mensen die jullie dit nadoen of voordeden. Mooi om jullie verhalen en belevenissen elke dag te kunnen blijven volgen. Ik heb enorm veel bewondering voor jullie doorzetting, positivisme, creativiteit en nog zo veel meer. Straffe dames zijn jullie. Lieve groetjes, Kristel G
Reinoud zei…
Die Arbia moet nogal een rivier zijn want vele plaatsjes zijn er blijkbaar ernaar genoemd (afgaande op de kaart waar ik af en toe spiek om te zien waar jullie zich bevinden). En wat voor een brugzicht zeg, een waardige afsluiting van een tocht door het prachtige Toscane en een waardige plek om 2.000 kilometer te vieren.
Met Siena breien jullie de klassiekers aan elkaar met straks Rome als orgelpunt.
Vandaag in de Italiaanse les hadden we het over 'il turismo lento' (slow tourism) met de 'tartaruga' (schildpad) als symbool; die staat voor lentezza (traagheid), sagezza (wijsheid), solidità (degelijkheid) en continuità (volharding). Allemaal waarden die jullie weken en maanden toepassen met deze pelgrimstocht. Het verband met jullie tocht was direct gelegd natuurlijk en als huiswerk volgende week zal ik daarover een gespreksonderwerp voorbereiden. Met jullie goedvinden natuurlijk. Tegen dan zien jullie bijna de poorten van Rome. Keep on going ladies!

Volg onze blog

Subscribe

* indicates required